Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2016 10:06 - Христо Ботев мрази комунистите
Автор: danai Категория: Изкуство   
Прочетен: 575 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дори и гениите мразят фалшивите устои на комунистите - най-развратното племе на всички времена. За докажат цинизма си в най-висша степен комунистите обичаха не, обожаваха Ботев.
Ето  го и доказателството:
Смешен плач

 

 

Христо Ботев

 

 

        Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!
        Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината.
        Цял свят оплака Париж, цял свят прокле комунистите, и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното.Смешен плач! Като че от Нимврода до Наполеона, от Камбиза до Вилхелма войната не представя едни и същите зрелища, една и същата цел с едни и същите средства. Като че Наполеон, в името на цивилизацията и Вилхелм, в името на божия промисъл, не направиха повече зло, повече варварство в 19-ий век, отколкото напр. Александър Македонски с походите си преди толкова векове. Но там е варварството, там са укорите и проклятията, дето робът, човекът, като не чуят думите му, разума му, улавя се за крайност и се бори на живот и смърт, доколкото му позволяват средствата, които са низки, защото са малки, а малки само затуй, защото им са ги отнели господарите. Тогава човекът наричат разбойник, развратник, низък и варварин! Такива бяха и комунистите.
        Християнството има своите мъченици, доде нарече роба "син божий, син человеческий"; има ги и революцията, за да "направи скитника гражданин"; има ги и ще ги има и социализмът, който "иска да направи човека повече от син божий и гражданин - не идеал, а същ човек, и от него да зависи градът, а не той от града". Християнството, революцията и социализмът - монархията, конституцията и републиката - те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството.
        Училището и само училището, казва баба Македония, ще избави Европа от социален преврат - училището и само училището, повтаряме ний, ще я приготви за тоя преврат; но не училището на Златоуста и Лойола, на Вилхелма и Наполеона, а онова на Фурие и Прудона, на Кювие и Нютона - и училището житейско.
        Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне.
        Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба? ... И ще бъде ден - ден първий.

 

 

Памфлетът "Смешен плач" е публикуван в бр. 2 на вестник "Дума на българските емигранти".





Гласувай:
3


Вълнообразно


1. slavimirgenchev1953 - А българските комунисте са най-добрите ора на свето, они са идялисте,
23.04.2016 10:33
дека ногу обичат да се трудят, като бегат от мотиката и налитат на полутиката, тражат на леба мекото и на работата лекото!
Хвалъ на такива камунисте!
цитирай
2. danailvdimitrov - ти или нещо НЕ си разбрал или...
23.04.2016 16:53
се правиш че НЕ си.Хр. Ботьов е комунист-интернационалист и виден деятел на Комунистический Интернационал, добър познавач на "Капиталът" на К.Маркс и личен приятел и съидейник на руския комунист -анархист Сергей Нечаев )бащата на термина "казармен комунизъм")

Ако не разбираш иронията с която е писан "Смешен плач" си е твой проблем, но Христофорчо Петков Ботьов все едно си остава един отявлен революционер- комунист!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: danai
Категория: Изкуство
Прочетен: 6379
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031